Дяволското гърло

Преди да навлезете в ждрелото реката пропада с грохот в пещерата „Дяволското гърло“; за да се появи отново след около километър. В продължение на 700 метра реката образува 18 големи и малки водопада. Името на пещерата „Дяволското гърло“ не е случайно. Преданието е, че преди хилядолетия траките са хвърляли тук загиналите воини и вождове, вярвайки, че това е входът към подземното царство.

Когато е проучена пещерата е направен научен експеримент, оцветената вода на входа се е показала на изхода от подземните галерии след повече от два часа. Като се има в предвид, че разстоянието на цялата пещера е само 400 метра това е невероятно.

Пещерата е много достъпна по изкопан тунел се стига до огромна зала в пещерата, която може да събере катедралата „Св. Александър Невски“. От залата по стръмни стъпала направени от цимент се стига до естествения вход на пещерата. При изкачване в огромната зала с височина над 40 метра, наречена „Бучащата“ може да се насладите на един от най – високите подземни водопади в Европа над 40 метра.

Посещението на пещерата може да се съчетае с маршрут до село Буйново и Чайрските езера, за да се насладите на живописните пътища, изваяни в самите скали и красивата група естествени езера в Родопите. Скрити в полите на връх Черни нос, езерата предлагат възхитителни гледки. Тук се намира „Пияната гора“ където дърветата, заради продължаващите свлачищни процеси са заели интересни форми, накланяйки се наляво надясно от където идва името на местността. Тук могат да бъдат открити много интересни и редки растителни видове, сред който сърцевидният тайник и трилистна водна детелина. Районът на Чайрските езера и „Пияната гора“ са защитени местности. Интересно събитие за туристите е провеждащия се всяка година в района на Дяволското гърло (началото на август) фестивал „Орфически мистерии“, където си дават среща съвременното изкуство и традиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Имате въпроси?
 
Чат
 
Имате въпроси?
+