Курортът Пампорово е разположен в централната част на Родопите, в северното подножие на връх Снежанка. Заобиколен от вековни иглолистни гори с най-много слънчеви дни в годината (около 270) от всички български курорти, със средна дебелина на снежната покривка 140-150 см., това е мечтата на всеки скиор.

Създаден е през 1933 година, а през 60-те години на миналия век претърпява значително развитие, когато тук са изградени инфраструктура и хотелски комплекси. С това той става първият ски-курорт в България.

Пампорово е един от големите ски-курорти в България. Разположен е на 250км. югоизточно от София, на 80км. южно от Пловдив и на 11 км. северно от Смолян. Надморската височина, на която се намира курорта е от 1650 м в ниската си част до 1926м в подножието на връх Снежанка. От върха започват много от ски-пистите на комплекса. Общата дължина но пистите в курорта е 18км. Красивата природа, неповторимото излъчване вековните ели и борове, както и благоприятният климат прави курорта изключително благоприятен за туризъм.

Курорта Пампорово е основан през 1933година. През годините в него се построяват множество хотели, търговски центрове, ресторанти, барове, центрове за забавления, СПА-комплекси, ски-писти и ски-съоръжения. Днес курорта разполага с над 20 хотела, а заедно с вилно селище Малина и почивните станции легловата база на курорта достига 7500 легла. По-известни хотели в курорта са Перелик, Мургавец, Преспа, Рожен, Снежанка и Орфей – това са и имената на най-високите върхове в Родопите.

Ако търсите прохлада през лятото, то Пампорово ще ви зарадва със своята прекрасна природа, чист въздух, слънчеви и прохладни дни както и с отличните СПА процедури и програми за възстановяване и рехабилитация. За любителите на по-динамичните забавления курорта предлага плувни басейни, боулинг, тенискортове, стрелбище за стрелба с лък, високопланинско колоездене и др.

Ако пък сте тук през зимата то Пампорово е истински рай за скиори и сноубордисти. Активния сезон за ски и сноуборд е от края на ноември до края на април, а снежната покривка често е над 2м. Разнообразие от дължини и трудности на ски пистите позволява забавлението на начинаещите и професионалистите. За начинаещи скиори са построени няколко (зелени) писти и няколко плацове оборудвани с мини влекчета. За напреднали има няколко много стръмни (черни) писти. За сноубордистите почитатели на freeride, курорта предлага хайфпайп с дължина около около 150 метра и височина на стените 3 метра, намиращ се в близост до писта Снежанка 1 (Малката стена). За любителите на ски бягането и биатлона има изградени писти около връх Снежанка и спортно стрелбище в местността Язовира. В Пампорово работят няколко ски училища с високо квалифицирани инструктори. Около пистите и хотелите можете да наемете ски и сноуборд екипировка. В Пампорово се провеждат междунардони и национални състезания по ски алпийски дисциплини за мъже и жени, ски бягане, ски ориентиране, биатлон и други зимни спортове.

Нощем Пампорово предлага интересни предложения за забавления. В почти всеки хотел има нощен бар или денсклуб, като най-известния е „Белият елен“ в Търговския център. За любителите на гурме, ресторант „Чевермето“ е най-добрият в курорта. Той е просторен и обзаведен в стар родопски стил и предлага традиционните родопски ястия и напитки, както и прочутото родопско чеверме. Ресторанта предлага на гостите си развлекателна родопска фолклорна програма. Най-интересното място за всички туристи е панорамният бар на кулата Снежанка на 2030 м.н.в. Гледката при ясно време е ненадмината. Пред вас се открива целия курортен комплекс и всички ски-писти. На юг се вижда Смолянската тераса със Смолянските езера, а в далечината гръцката част на Родопа планина. На запад – връх Голям Перелик, село Стойките, село Гела, както и панорамна гледка към Рила и Пирин. На север се вижда Стара планина, на изток – платото Рожен, куполът на Националната астрономическа обсерватория Рожен и ридовете на Източните Родопи. Със забележителностите си, уникалната природа, добрите условия на ски и сноуборд, множество възможности за забавления и отмора Пампорово е едно от най-привлекателните места в България и предпочитано място за почивка. Не случайно Пампорово е наречено „перлата“ на Родопите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Имате въпроси?
 
Чат
 
Имате въпроси?
+