Пещера „Ухловица“

Пещерата „Ухловица“ е един от подземните дворци на Западните Родопи. През 1979 г. тя е обявена за природна забележителност. Ненагледна красота е скътана на левия склон на река Арда, на около 3 км от село Смилян. Местността около пещерата носи името Сините вирове. Туристическата пътека со входа на пещерата, въпреки че е лъкатушеща е доста стръмна. Непосредствено след входа започва „залата на пропастите“. Тя представлява горният етаж от пещерата. Името на залата е свързано с четири пропасти, разположени в задната й част. Дълбоките им гърла водят към долния етаж на пещерата. Залата е забележителна със спускащите се от свода сталактити, наподобяващи вимета.

Много красиви са малките сталактити, който в западната част на залата, които са се окислили в кафяв цвят. Отново тук в ляво от туристическата пътека и „Големият сталактон“, с обиколка от 4,2 метра.

В северната част на залата е образуван сравнително млад синтров водопад, каменните струи на които водят към долния етаж. Наляво от този водопад има по-малък водопад, повърхността на който е обагрена в черно от прилепен тор-гуано.

Долният етаж представлява, дълга и сравнително тясна галерия. Това е най-красивата част от пещерата. Стените на галерията са покрити от приказни синтрови образувания, който наподобяват букети от корали, брадавици и други образувания.

Сводът на коридора е украсен с хиляди предимно дребни сталактити с различни очертания. Едни от тях наподобяват луковици, а други моркови.  Хелактитите и коралите са образувани под нивото на езеро, водите на което са се застоявали в галерията.

В северния край се намират две синтрови езера, който през зимата и пролетта са пълни с вода.

Към голямото езеро се спускат каменни струи от т.нар. „Брилянтен водопад“. Неговите свежи калцитни кристали, удивляват със своето изящество.

Пещерата е обитавана от няколко вида прилепи, като най-голямата група са големият и малкият подковонос.

Спелеолозите изследвайки пещерата са направили заключение, че образуванието и е започнало през втората половина на плиоцена – преди около 3,5 милиона години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Имате въпроси?
 
Чат
 
Имате въпроси?
+