Смолянските езера

Смолянските езера се намират много близо до апартхотел Маунтин Лодж, Пампорово, като с колата до там ще ви отнеме около 20 минути. Може да паркирате колата си непосредствено до първото езеро и да се разходите пеша до следващите три. Те са много близо едно до друго, пътя е равен и изключително лесен. Много хора използват поляните пред езерата, за пикник или слънчеви бани. Мястото е подходящо и за игри на открито, като федербал, фризби, мини футбол и др.

Смолянските езера се намират в Средните Родопи. Разположени са от Орфеевите скали по левия склон на долината на река Черна и стигат чак до град Смолян. В миналото са били над 20, но сега са останали само 7, а другите са се превърнали в блата. През пролетта някои от тях отново се пълнят с вода. Екопътека „Трите смолянски езера“ обикаля трите най-горни езера, намиращи се под връх Снежанка. До там се стига след квартал Езерово на град Смолян нагоре по пътя за село Стойките. В дясно от пътя има табела, упътваща за нахождението на езерата. Пътя води до лифта движещ се от Смолянските езера до връх Снежанка. Малко преди това – в ляво от пътя е първото от трите езера, включени в екопътеката – Тревистото езеро. На просторното място там има параклис „Свети Дух“.

Има достатъчно табели указващи посоката на движение на екопътеката, а в самото начало на информационната табела ще получите ценна информация за природната забележителност „Смолянските езера“ с редките и защитени видове растения и животни. От информационните табели става ясно, че маршрута не е сложен и труден, а както сами ще се уверите не е никак изморителен. Разглеждайки се наоколо, преди да поемете по пътеката ще поискате да се насладите на красотата на първото езеро – Тревистото, което е най-голямото от трите. Усеща се чистият въздух. Любопитството какво го очаква, човек, нагоре по пътеката не го задържа много тук, по –нагоре по пътеката е второто езеро – Бистрото езеро. Неговите води може и да не видите, ако сте тръгнали след летните горещини, в края на лятото, може да е почти пресъхнало. Заобикаляйки второто езеро започва по-стръмният горски участък изкачващ се нагоре.

Нагоре по-стръмните места има направени парапети от дървени клони и мостчета, за улеснение на хората да се придържат и по-смело да се придвижват. Не след дълго изкачване, следвайки маркировката се стига и то третото езеро – Мътното. Нарича се така, защото водите му са мътни, на места дори черни. То е най-дълбокото – 4,5 метра и най-високото на 1500 метра. По самата екопътека се намира т.нар. и обозначени с табела дървета –  „Тронът на Евридика“ и „Лирата на Орфей“. Трона на Евридика представлява няколко дървета, които в основата си образуват трон, а Лирата на Орфей – дърво, което по средата се разделя на три и наподобява лира.

 

12 thoughts on “Смолянските езера

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Имате въпроси?
 
Чат
 
Имате въпроси?
+