Чудните мостове – село Забърдо

Чудните мостове са обявени за един от стоте национални туристически обекта. Те са един от най-интересните природни феномени в България. Намират се в Централните Родопи по източния склон на рида Чернатица. Намират се на 80 км от Пловдив и на 35 км от Чепеларе. За да се стигне до там се пътува по главния път Пловдив – Смолян и се завива на дясно на разклона за с. Забърдо. Чудните мостове представляват огромни мраморни арки, свързващи двата бряга на река Дълбок дол, която тече от връх Голям Персенк сред вековни елови и борови гори.

Те носят и името Еркюприя – от турски „ер“ – земя и „кюприя“ – мост. Интересен е още и с историята за своя произход.

Някогашната пещера образувана в мраморния щок от водите на р. Дълбок дол са е строила, след земетресение. Водите са отнели падналите отломки и това са се образували два редки по красота естествени скални моста. Първият, по-голям мост е с обща дължина 96 метра и височина 70 метра. Сводът му се извисява на 45 метра над бистрата река. Мраморният блок, от който е изграден е широк 12-15 метра по него минава път.

В стените му има два свързани една с друга пещери и множество карстови кухни, където намират убежище много птици и прилепи. На около 200 метра по-надолу е вторият мост, който с дължината си от 60 метра прилича на дълъг тунел. Общата му височина е 50 м., а само арката е 30 метра. Той започва със сравнително широк отвор, който постепенно се стеснява за да се превърне в цепнатина. Към долния край на моста реката внезапно изчезва и излиза на повърхността след 1,5 километра. Близо до Втория мост е входът на Ледената пещера, в която до късно лято се задържа леда. Скалистите урви на мостовете са обрасли със здравец и безсмъртниче. Непосредствено до тях се намира туристическата хижа Чудните мостове, където човек може да отдъхне, наслаждавайки се на гледката. Много туристически пътеки свързват Чудните мостове с хижа Кабата, х. Скалните мостове, х. Изгрев и х. Персенк.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Имате въпроси?
 
Чат
 
Имате въпроси?
+