Широка Лъка

Широка лъка е най-емблематичното селце в района на Пампорово. Архитектурата и красотата му са известни на всеки. Широка лъка е прекрасно място, което може да посетите с децата си. Малките и китни ресторантчета и кафенета, красивите площадчета и уникалната гледка, която се разкрива дори от центъра на селото ще направят екскурзията ви до там незабравима. Широка лъка се намира само на 30-на минути път с кола, като в центъра на селото има паркинг, на който може да оставите колата си. Друг съвет, който можем да ви дадем е задължително да разгледате малките сергии, които се намират на главната улица, много често там има безценни домашно приготвени вкусотии, като мед, кисело мляко, билки и др.

Широка Лъка е събрала в себе си целият колорит и свежест на Родопите. Еднакво интересни за туриста, историка, архитекта и географа са битовите къщи с чудесна архитектура, калдъръмените улици, сводестите мостове, песните и обичаите на местните хора. Районът на Широка лъка спада към високопланинската област на България и обхваща най-високата част на Родопите-Переликския масив. Селото е разположено амфитеатрално на двата бряга на река Широколъшка в Западните Родопи.

Интерес за туриста представлява църквата „Св. Богородица“, която е построена само за 40 дни съгласно поставеното условие от султан Махмуд във фермана от 1834г. Предполага се, че иконите в църквата са изографисани през 1835-1836 година от двамата братя Захари и Димитър от Самоковската художествена школа.

Близо до църквата се намират сводестите мостове, който са пометници на строителното изкуство.

Не е и за изпускане и Етнографския музей, намиращ се в сградата на Згуровия конак. Експозицията показва бита на местните жители през Възраждането и мебелировката на стара родопска къща. Характерно за победата на широколъшката къща са ниските одъри застлани с козници и кичени халища.

Тук по време на Руско-турската война се е помещавал щабът на Капитан Петко войвода. Той е водил голямо сражение известно под името Брезката битка. На къщата където се е помещавал щабът на войводата има поставена паметна плоча. Къщата се намира в непосредствена близост до централния площад.

На около един километър от Широка лъка по пътя за с. Върбово се издига красива скала. Местното население я нарекло Момата, и наистина гледана от далеч, тя наподобява стройна женска фигура с хурка в ръка.

В селото се намира Средното фолклорно музикално училище, разнасящо славата на българския фолклор извън границите на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Имате въпроси?
 
Чат
 
Имате въпроси?
+