Ягодинска пещера

Ягодинската пещера се намира на около 3 километра югозападно от село Ягодина. Разположена е на десния бряг на река Буйновска, която е оформила най-дългото и живописно ждрело в България – Буйновско ждрело.

Известна в миналото като Имамова дупка, пещерата е една от най-красивите. В нея са намерени фрагменти от керамични съдове, оръдия на труда, като останките датират от каменно-медната епоха. Пещерата е на 3 етажа, като отворени за посетители са най-долния от тях и естествения и вход. Общата дължина на галериите е около 10,5 километра, а пешеходния маршрут разкрива, великолепни и красиви образувания, който могат да се видят по целия туристически маршрут – сталактити   , сталагмити, сталактони, хелектити, синтрови езера, дендрити, драперии и едни от най-уникалните образувания – пещерни перли. Общо 22 вида образувания от световно известни 28 вида.

В пещерата има ритуална зала, където могат да се извършват бракосъчетания.

От флората се срещат лишеи, мъхове, плесени и гъби, от животинския свят се срещат различни видове прилепи, пещерни скакалци.

Проучванията на пещерата започват през 1963 година от Чепеларския пещерен клуб. Интерес представляват установените три цикъла на вентилация: зимен, летен и преходен. След направените изследвания става ясно, че през зимния цикъл има условия за пълна проветряемост и димът от огньовете се е извеждал навън.

Измерената температура през зимния цикъл, независимо от външните условия не е паднал под 8 градуса. Този термичен феномен на пещерата през зимата добре е уловен от праисторическите обитатели и това ги е накарало да превърнат жилището в зимно и да го използват в студените дни и нощи.

На северозапад от Ягодина при вливането на Хайдушкия дол в Буйновска река започва теснина откъдето си разкрива малкото но живописно ждрело на река Хайдушки дол и водопадът „Пръскалото“. Над водопада се намира „Дяволския мост“, който се издига високо над реката и свързва двете била. Ждрелото на Хайдушкия дол може би е най-дивото кътче в този район.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Имате въпроси?
 
Чат
 
Имате въпроси?
+